24 Nisan 2009 Cuma

Arka Projeksiyon (AP) uygulamaları. (Backprojection)

Vikuiti den daha önce bahsetmiştim. Buna çok dah hesaplı alternatifler olduğundan da.
Kullanılacak AP filmini seçerken yine uygulamanın kullanılacağı ortam çok önemli.

Öncelikle şunu belirteyim: Şayet AP perdenizin projeksiyon cihazı tarafında çok fazla ve sert ışık var ise iyi sonuç elde etmek çok zor. Yani diğer ışığı bastırmak için çok güçlü projeksiyon cihazına ihtiyaç duyacaksınız demek.

Hangi Filmi seçeceğiniz daha çok insanların AP yi seyredeceği tarafın aydınlığı ile ilgili:
Gözümüz Beyaz rengi daha beyaz rengin yanında Gri, koyu gri hatta siyah algılamaya programlıdır. (Bu konuda çok güzel örneklerin olduğu bir site : www.purveslab.net)

Bu sebeple beyaz bir AP ye arkadan Projeksiyon cihazından gelen çok kuvvetli beyaz(yada renkli) ışık vurduğunda beyazı ve renkleri çok güzel ve parlak görüyoruz. Sorun az ışık düşen siyah yada koyu renkli yerlerde.

Şayet AP miz %0 yani beyaz ise aydınlık bir ortamda elde edilecek sonuç budur:



Aynı AP filmi karanlık ortamda kullandığınızda:



Aydınlık ortamda %90lık filmi kullandığınızda (daha kuvvetli projeksiyon cihazı ile):



%90 lık filmi karanlıkta kullandığınızda:



Kararsız kaldıysanız, ortamların çoğunda işe yarayacak çözüm %50 lik filmdir.



Not: Vikuiti %90 lık filmimize karşılık gelmektedir. Siz de %90 lık filmi tercih edebilirsiniz fakat normalden daha kuvvetli bir Projeksiyon cihazına ihtiyaç duyacaksınız.



Bir de ışık patlaması durum var tabii. Eğer AP perdesinin karşısında durduğunuzda projeksiyon cihazının ışığını görmek sizi rahatsız etmiyorsa hiç masraf yapmayıp "buzlu" yada "kumlu" tabir edilen folyoları cama yapıştırarak kullanabilirsiniz. Çok parlak renklere fakat (rengi beyaz-şeffaf olduğu için) çok az kontrasta (%0 lık ürünümüzden daha az) sahip bir perdeniz olur.

Patlama..(simulasyon).....



Bu patlamayı tamamen engellemek mümkün fakat bu yapıldığı zaman görüş açısı daralmakta. Bizim filmlerimiz tek kat ve çift kat olarak patlamayı daha az yada fazla engelleyen olarak ikiye ayrılıyor. Her % deki filmi tek kat yada, çift kat olarak sipariş verebilirsiniz.

Tek kat yada çift kat ihtiyacı aslında bütçenize bağlı. Aynı ışığı elde etmek için Çift kat kullanımında biraz daha kuvvetli bir projektör gerekmekte, ayrıca çift katlı film in fiyatı birim fiyat bazında 2 katından daha fazladır.

Aşağıda gördüğünüz illustrasyonlar projeksiyon cihazının yerleşiminin "patlama" etkisinin hissedilmesinde nasıl bir rol aldığını anlatıyor.

İllustrasyonlarda Sarı ile gördüğünüz kısım Projektörden gelen ışık hüzmesi, kırmızı görünen kısım ise kişinin bakış açısı ile projektörden gelen ışığın kesiştiği alan.

Kırmızı alan ne kadar fazla ise "patlama" efekti o kadar fazla hissedilecektir.

En kötü uygulama: Işık tam karşıdan geliyor ve kişinin görüş alanının tam ortasında, sayısal olarak diğer uygulama ile aynı olsa da algı olarak en kötü çözüm:

alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5331710742934955890" />

Daha iyi bir çözüm: Kırmızı alan aynı fakat Projeksiyon cihazı direkt görüş alanının üstüne taşınmış:



En uygun çözüm: Projeksiyon cihazının keystone ayarının ve Tavan yüksekliğini elverdiği en uzak noktaya yerleştirmek:




Bu konu ile ilgili sorularınız için lütfen bizimle irtibata geçin.

Bu veya buna benzer birşeye ihtiyacınız var ise: www.bdtasarim.com